Emily Storm, nyexad civilingenjör på ÅF, har just fått sitt första uppdrag: att räkna på solel för Stockholms stads och Fortum Värmes räkning. Stockholms stad har ambitiösa miljömål för år 2020. Där ingår bland annat att stadens egenproduktion av solel ska öka. Stadens fjärrvärmesystem drivs av Fortum Värme. Nu vill de ta reda på hur energisystemet skulle påverkas om man installerade solceller i stor skala.
Vad går uppdraget ut på?
– Stockholms stad har ambitiösa miljömål för år 2020. Där ingår bland annat att stadens egenproduktion av solel ska öka. Stadens fjärrvärmesystem drivs av Fortum Värme. Nu vill de ta reda på hur energisystemet skulle påverkas om man installerade solceller i stor skala, och vad som i så fall är det bästa strategin, säger Emily Storm.
Vilken typ av frågor är det man söker svar på?
– Var gör solelen störst nytta för klimatet? Bör vi fortsätta att installera solceller på hustak, som vi gör idag? Eller är det bättre om vi istället installerar dem på stora parkeringsgarage, för laddning av elbilar? Hur skulle de olika alternativen påverka energisystemet, fjärrvärmesystemet och utsläppen totalt sett?
Vad kan det göra för skillnad var solelen produceras?
– Att öka andelen solceller på flerbostadshus skulle faktiskt kunna få negativa miljökonsekvenser, totalt sett, om man tittar på växthusgasutsläpp och inte bara megawattimmar.
Hur menar du?
– Klimatmålen för Stockholms stad är utformade så att man uppmuntrar energieffektivisering och solel. Det innebär att man styr marknaden mot eluppvärmning, vilket inte nödvändigtvis är det bästa ur klimatsynpunkt.
Till exempel: Om solceller och bergvärme installeras i ett hus kan den totala elförbrukningen öka. Om bergvärmen ersätter fjärrvärme kan också de totala utsläppen över året öka. Bergvärmepumpen drar en hel del el, framförallt när det är kallt. Precis under den tid då det inte genereras tillräckligt med solel för att täcka behovet. Den elen måste komma någonstans ifrån. Förut kanske den var en biprodukt av fjärrvärmesystemet, men då efterfrågan på fjärrvärme sjunker, minskar också elproduktionen i systemet. Då kan man istället bli tvungen att köpa ”smutsig” el från Europa för att täcka behovet. Analysen är förstås inte klar, men det är den här typen av scenarier vi ska räkna på.
Hur känns det att som ny delta i ett sådant tungt uppdrag?
– Det är häftigt att få komma ut i verkligheten och tillämpa sina kunskaper. Självklart är det ett stort ansvar, men jag har ett team med erfarna ÅF-kollegor runt omkring mig, så jag känner mig trygg.
Det är verkligen givande att få arbeta inom ett sådant viktigt område som energisystem. Det är komplexa samband och i arbetet för en mer hållbar värld är det viktigt att våga tänka stort!