Enligt artikeln i den amerikanska affärstidningen vill Alphabet använda sig av smält salt i en lösning för att kunna lagra energi. Forskningsprojektet har pågått i två år och energilagring är högaktuellt inom industrin just nu, skriver Wall Street Journal.

Saltx, listat på First North i Stockholm, har utvecklat ett ”energilagringskoncept” vars teknologi bygger på ett egenutvecklat och patenterat salt.

Plan International – skolavslutningar – 728×90

Nyhetsbyrån Direkt har pratat med SaltX Technologys grundare Göran Bolin samt vd Karl Bohman.

Liknar Googles teknik er?

”Jag vet inte riktigt vad Googles teknik bygger på, men det är i sig inte alls något nytt att man använder smält salt, så kallad molten salt, för att lagra energi under kortare perioder. Vår teknik bygger inte på det alls, utan vi har en patenterad teknik som bygger på kemisk energi som gör att vi kan lagra energi hur länge som helst”, säger Göran Bolin.

Vad innebär det att en jätte som Google klampar in på er marknad?

”Det är bara bra att det kommer större aktörer, så blir det mer drag på marknaden. Vi ligger heller inte på latsidan, utan vi satsar alla våra resurser på att vidareutveckla tekniken”, säger Göran Bolin.

Karl Bohman, Saltx vd, är mer entusiastisk:

”Det är det bästa som kunde hända oss, nu när en jätte kliver in i branschen får folk upp ögonen för salt. Det är lika signifikant som när Apple klev in i telefonbranschen”

Trots att ni blir tvingade att mäta er med jättar som Google?

”Jo, men det har vi vetat hela tiden, folk forskar som galningar om den här tekniken. Det vore löjligt att säga att det bara är vi. Det är en kapplöpning om vem som kommer först”, säger Göran Bolin

Finns det någon möjlighet till att Google köper upp SaltX?

”Det finns inga sådana planer från vår sida, men det är aktieägarna som bestämmer”, svarar Göran Bolin.

Saltx skriver i sin bolagspresentation att bolagets material gör att mer energi kan lagras i saltet och korrosion förhindras.

”Materialet har hög kapacitet att lagra intermittenta energikällor som vind och solenergi med minimala förvaringsförluster på ett kostnadseffektivt sätt”, skriver Saltx.

Saltx intäkter uppgick till cirka 15 miljoner kronor under helåret 2016. Rörelseresultatet var samtidigt -21 miljoner kronor.

Kursen i Saltx hade kring klockan 10 på tisdagen stigit med cirka 5,5 procent. Aktier för cirka 50 miljoner hade bytt ägare vid den tidpunkten. Aktien har gått upp med 146 procent sedan årsskiftet.