”Bostadsmarknaden har de senaste månaderna präglats av en markant prisnedgång i Oslo, något som även har påverkat den nationella statistiken”, säger Eiendom Norges vd Christian Vammervold Dreyer i ett pressmeddelande.

Plan International – skolavslutningar – 728×90

Bostadspriserna i Oslo sjönk även de för tredje månaden i rad i juli, ned 2,8 procent från föregående månad.

Christian Vammervold Dreyer säger att bostadsmarknaden präglas av ett stort utbud, vilket syns i den mer dämpade prisutvecklingen.

”Detta är något vi tror kommer att prägla marknaden även under kommande månader”, säger han.

Den norska bostadsmarknaden påminner om Sveriges; en kraftig prisuppgång som nu dämpas av amorteringsregler. Och nu har den svenska finansinspektionen tagit fram nya tuffare krav på amortering för bolånekunder.

”Det finns en fruktan för att det sker en repris av vad som skönjts i Norge, med svagare bostadsmarknad även i Sverige när ytterligare amorteringsregler står för dörren”, säger Simen Mortensen, analytiker på DNB Markets, till Nyhetsbyrån Direkt.